Het managen van exponentieel groeiende datastromen

Maar dan komen we weer terug op die verwevenheid van IT in onze samenleving. Als IT alle vakgebieden en alle bedrijven raakt, ontstaat er dan niet een groot risico als veel van deze IT niet direct inzichtelijk en begrijpelijk is voor de mensen die ermee werken? De menselijke hand, controle en wensen moeten te allen tijde de leidende factor zijn. Uiteindelijk is IT een hulpmiddel.

Inzicht en begrip creëren klinkt logisch, maar is niet altijd even makkelijk. De hoeveelheid data en de bijbehorende processen in het digitale landschap groeien. Hard. We horen tegenwoordig steeds vaker termen als information architecture en big data. De data die op het moment door ons digitale landschap zweven is

met recht “big” te noemen. De totale dataopslag van het internet is de laatste jaren met ongeveer twintig tot dertig procent per jaar exponentieel gegroeid. En dat geldt ook voor de data waar onze alledaagse IT-systemen mee werken: smartphones, computers en slimme apparaten zoals Google Home, Alexa en Fitbit.

En aangezien dit artikel gaat over visualisering, is exponentiële groei een mooi voorbeeld; de echte impact hiervan is soms lastig voor te stellen. Laten we dit visualiseren door middel van een simpel A4’tje van 0,05 mm dik wat we exponentieel verdubbelen: na de eerste verdubbeling is de stapel 0,1 mm, bij twee verdubbelingen slechts 0,2 mm. In eerste instantie niets schokkends, maar na ongeveer 45 verdubbelingen raak je de maan aan en bij zeventig verdubbelingen moet je in lichtjaren gaan rekenen om het overzicht te behouden.