De meeste mensen en bedrijven geven inderdaad niks om de precieze werking van software. Is dat ook de reden dat ze soms gevangen raken in standaard systemen van click-and-go software?

‘Je kunt als bedrijf twee dingen doen: je bedrijf aanpassen aan de software, of de software aanpassen aan de bedrijfsvoering. De eerste optie is goedkoper. Je koopt een kant-en-klaar product en past je werkwijze aan. Bedrijven kiezen, meestal niet geheel bewust, voor deze manier van werken. De filosofie van dat soort software is dat ze je proberen te lokken met iets dat goedkoop is. Meestal voldoet het voor 75%. En zeker als je start, zie je de valkuilen nog niet; dan werkt het prima.

Maar op detailniveau komen ze er vaak niet helemaal uit; soms ontbreken er gewoon functionaliteiten. En als er iets aangepast moet worden, is het vaak heel erg duur. Soms kan het ook gewoon niet. Op zo’n manier is het veel moeilijker om je te onderscheiden van je concurrenten. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de vraag of de kern van je bedrijfsvoering afhankelijk is van software.’