Automatisering

Stapsgewijs processen automatiseren in de retail energiemarkt

13 april 2022

Eenvoudige controle over het IT budget door stapsgewijs handmatige processen te automatiseren.

Automatisering inzetten voor effectieve groei

Bij een groot aantal organisaties is de afdeling administratie nog steeds veel tijd kwijt aan het corrigeren van facturen. Tegenwoordig wil je dit het liefst automatiseren: dat voorkomt vertraging met betrekking tot de afhandeling én menselijke fouten. Recentelijk hebben wij dit proces voor een klant van ons verder uitgewerkt. Voorheen was dit grotendeels handmatige proces geen probleem, vanwege de frequentie waarmee het proces werd uitgevoerd en de hoeveelheid werk die deze handmatige taken in beslag namen. Met de groei van het bedrijf en daarmee het volume van de processen was er nu wel sprake van een positieve business case voor verdere automatisering.

Realiseer een besparing en creëer uitdagendere werkzaamheden

Het automatiseren van slechts één proces

Bij de opdrachtgever in kwestie zijn we ooit begonnen met het automatiseren van slechts één proces: vanwege de concrete groeiplannen was de grootste initiële business case het automatiseren van het proces rondom de acquisitie en het binnenhalen van nieuwe klanten. Bij de meeste overige processen waren de volumes te laag om automatiseren te rechtvaardigen. Naarmate het klantenbestand groter werd, vielen steeds meer business cases positief uit. Verhuizen bijvoorbeeld, toch iets dat zo’n 1 op de 7 klanten doet elk jaar. Maar ook het optimaliseren van bepaalde stappen in de bestaande processen: denk aan het verkrijgen van meterstanden, wat in de eerste procesversie handmatig gebeurde door persoonlijk e-mailverkeer.

Ruim zes jaar verder zijn er bijna honderd iteraties van dat eerste nieuwe klantproces geweest. Maar hoe bepaal je nou precies of een proces van voldoende waarde is om (verder) geautomatiseerd te worden?

Inzicht krijgen door te visualiseren

Door handmatige processen, die zich vaak alleen in de hoofden van mensen afspelen, uit te tekenen ontstaat inzicht. Omdat iedereen een andere aanpak heeft, zorgen deze visualisaties regelmatig voor levendige discussies. Door gebruik te maken van gratis online tooling kan deze procestekening, vormgegeven met de Business Process Modeling Notation (BPMN) methode, direct in ons platform worden ingeladen.

Dankzij het low-code platform van CodeCast wordt al winst geboekt zodra een procestekening is opgeslagen in het systeem. Vanaf dat moment is voor belanghebbenden in de organisatie perfect inzichtelijk hoe vaak processen worden uitgevoerd, hoeveel taken van elk type ontstaan en hoeveel tijd is gemoeid met het afhandelen. Dit alles zonder dat er nog maar iets geautomatiseerd hoeft te zijn. Dat helpt bij het berekenen van de waarde van een business case om één of meerdere handmatige taken uit te faseren. In de gemaakte procestekening wordt een handmatige taak vervangen door een automatische. Zodoende ontstaat een nieuwe versie van het proces die vanaf dat moment in gebruik kan worden genomen.

Uitzonderingen zijn er altijd en lang niet alle bijzondere gevallen komen vaak genoeg voor om de IT kosten, die bij automatiseren komen kijken, te rechtvaardigen. Daarom is een stapsgewijze aanpak vaak beter. Laat het proces bijvoorbeeld automatisch controles uitvoeren die in 80% van de gevallen door het systeem verwerkt kunnen worden zonder tussenkomst van een mens. De overgebleven 20% zorgen voor een taak die uitgevoerd kan worden door een medewerker, die daarmee minder maar leuker werk krijgt. Een overduidelijke win-win situatie.

Resumerend

  1. Elk bedrijf heeft business processen, ook al bestaan ze soms alleen in de hoofden van medewerkers. Deze op papier zetten levert inzicht en uniformiteit op.
  2. Informatie over hoe vaak processen en bepaalde taken worden uitgevoerd zijn zeer waardevol bij het nemen van beslissingen. Met deze kennis weet je namelijk zeker dat er geld bespaard wordt met automatisering.
  3. Door stapsgewijs steeds handmatig werk te vervangen door automatische processen kan vooraf steeds een business case worden gemaakt en deze achteraf gevalideerd worden. Hiermee is controle over het (IT) budget aanzienlijk eenvoudiger dan bij lange complexe projecten.

CodeCast en onze visie op het stapsgewijs automatiseren

Wil je meer weten over onze visie op het stapsgewijs automatiseren van jouw bedrijfsprocessen? En hoe je dat met IT kan realiseren? Kom in contact met Frans. Hij vertelt je graag alles over onze ontwikkelingen en oplossingen.

Dit is het tijdperk van de digitale transformatie

Dit is het tijdperk van de digitale transformatie. Van big data, kunstmatige intelligentie en instant service. Ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en verwachtingen veranderen net zo snel mee. Mensen verwachten steeds meer. En ze verwachten het nú. Dit tijdperk vraagt om een nieuw soort efficiency, om optimalisatie tot ver achter de komma. Het vraagt om slimme, doelgerichte automatisering van bedrijfsprocessen en integratie van systemen die dat mogelijk maakt.

Als je het ons vraagt gaat digitale transformatie over efficiency én over mensen. Over directe resultaten én over de toekomst van jouw bedrijf. CodeCast. Your guide in digital transformation.